Metamorphosis-serien

METAMORPHOSIS-serien er forlagets oversættelser fra både norsk, svensk, tjekkisk og mange andre lande. Vi oversætter udelukkende stærk og anerkendt litteratur.

I 1946 blev topnazisten Hans Frank, generalguvernør i Polen, dømt til døden ved Nürnbergdomstolen. Kort efter blev han hængt af de allierede for sine krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, der blandt andet indebar en central rolle i tvangsdeportationerne i Polen.

 

I det autobiografiske værk Faderen – Et opgør hidkalder Franks voksne søn Niklas sin far fra “Helvedes dyb”. Det gør han med det ene mål for øje at føre faderen gennem endnu en domsproces, hvor sønnen spiller rollen som anklager, dommer og bøddel. Faderen – Et opgør er en bog om et bittert, brændende og skamfuldt faderhad; den er et litterært fadermord af dimensioner, men handler samtidig også om en håbløs søgen efter den ene lille gerning, der kan vende hadet til kærlighed.

 

Bogen er forlagets fjerde bog i METAMORPHOSIS-serien.

 

Det var min bedstefar, der byggede huset.

Det blev sat op lige før Anden Verdenskrig, og selv om hustypen for længst er gået af mode, er de stadigvæk nemme at genkende. Der er noget med vinduernes placering og måden, taget skråner på.

Straks efter morens død begynder huset, hun boede i, at forfalde. Det nægter at samarbejde med den, der flytter ind.

 

I Bungalow undersøger Inghill Johansen mekanismerne, som holder noget oppe eller bryder noget ned, og som virker tværs gennem livet og ind i døden. Det handler om det der knager: på bjælkerne og tagrenderne, på huden, håret og skelettet, og på båndene imellem mennesker.

 

"Alt det flygtige prøver Inghill Johansen at indfange i ét sprog og genskabe med ord for på den måde at lindre en grundlæggende fremmedgørelse og en sorg over tiden og glemslen der visker ud det bestandige. Denne eksistentielle uro skriver hun frem i et enkelt og krystalklart sprog med overraskende indgange og uventede sammenhænge." ODDMUND HAGEN, DAG OG TID

En ung dreng trækker en bue med blikket fra den ene ende af haven til den anden, og bliver ramt af alle indtrykkene; kirsebærtræet, smørret der smelter på bordet og sprinkleren, som langsomt cirkulerer rundt ude i haven. Pelargonie er en billedrig og original debutroman, der på fornemste vis skildrer forandringens og opvækstens vilkår. Det er en opvækstroman uden handling. I et nostalgisk tilbageblik tilbage på barndommen må den unge mand stille sig selv spørgsmålet: Har en dreng, der forsvinder, stadigvæk et navn?      

 

"Her er hverdagens objekter og hændelser beskrevet med følsomhed og kærlighed. Bogen fremstår som åbenhjertig, men samtidig gådefuld. Vi kommer tæt på en roman, der ikke som det første vil «blive set», men blive læst." - FORLAGSLIV.

 

"[...] en stor taknemlighed overfor hverdagens ting og hændelser strømmer gennem romanen, og det hele er skildret i lyrisk prosa. [....] en blanding af det rent deskriptive, tolkning, sammenligninger og

metabrug." LITTKRITIK

Sankthansaften 1998 bliver en ung mand fundet bevidstløs på Hommersåk. Politiet mistænker det for at være meningsløs vold. Der efterlyses vidner fra nærmiljøet. Offeret gennemgår en vanskelig genoptræning, med kirurgisk og medicinsk behandling. Et halvt år senere bliver sagen henlagt. Den unge mand forsøger gradvist at komme tilbage til samfundet. Han oplever en række neuropsykiatriske senskader. Forældre og ægtefælle mener, at han har mistet evnen til menneskelig nærkontakt, til intimitet. Foråret 1999 indlægger han sig selv på Psykiatrisk afdeling ved Stavanger Universitetssygehus. Han behandles for dissociative lidelser.

 

“Termin er en lille bog, kun 85 små sider, men temaet den berører, hører med til de virkelig store i den norske samtidshistorie. ... Nor-Hansen antyder svarene, giver associationer til instruktøren David Lynch og forfatteren J.G. Ballard, begge kunstnere som har arbejdet med de obskøne lækager i forstadens villahuse.” — OLAF HAAGENSEN, MORGENBLADET

 

TERMIN ER NOMINERET TIL NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS 2017!